שאלות בנוגע למיניות

המיניות היא חלק אינטגרלי מחיינו, והיא גם חלק חשוב מזהותנו ומתחושת הערך העצמי שלנו. היא משפיעה על תפיסתנו וציפיותנו מעצמנו ומאחרים, ומשחקת תפקיד מרכזי ביחסינו האינטימיים. מאחר והמיניות שונה מאוד מאדם לאדם, ובאופן כללי אינה נושא אשר משוחחים עליו בפתיחות, רובנו תוהים מה "נורמלי", הן לגבי עצמנו והן לגבי אחרים:

  • האם עלי להיות מוטרד/ת בנוגע לתדירות או אופן יחסי המין המועדפים עלי ועל בן/בת הזוג?
  • כיצד הבאת ילדים משפיעה על חיי המין של בני הזוג?
  • איזו השפעה יש לבעיות בריאותיות ותרופות על מין?
  • כיצד עבר של התעללות מינית משפיע על המיניות?
  • האם זה טבעי שתשוקה והתרגשות במערכת היחסים פוחתים במשך הזמן?
  • האם יש טיפולים עבור חוסר חשק מיני?
  • כיצד תהליכי הזדקנות משפיעים על מיניות, ומתי הם מתרחשים?

 

גורמים המשפיעים על המיניות

יש מספר רב של גורמים אשר משפיעים על המיניות, ובכלל זאת עמדות שאליהן נחשפנו מהורינו, השפעות חברתיות, התעללות מינית בעבר, בעיות במערכת היחסים והזדקנות.

עמדות ואמונות בנוגע למיניות

כבר מילדות אנו מפנימים אמונות שונות בנוגע למין, שמקורן בהורינו, חברינו, דת והתקשורת. גישה שלילית כלפי מין יכולה לגרום לתחושות של בושה ואשמה, ולהשפיע על היכולת להפיק הנאה ממין, ולתקשר באופן פתוח בנוגע למין. ציפיות לא-מציאותיות ומיתוסים בנוגע למין, בייחוד מטלויזיה, סרטים ופורנוגרפיה, הם שכיחים, ויכולים ליצור חוסר-ודאות וסטרס בנוגע לגופינו, הפנטזיות שלנו והתנהגות מינית.


השפעות של לחצים ומעברי חיים על מין

אנשים רבים אינם מעריכים כראוי את ההשפעות של מצבי לחץ על המיניות, ולעיתים רבות מופתעים לגלות כי הם מהווים את המקור לבעיות שהם חווים בתחום זה. מעברי חיים עלולים לגרום לאדם להרגיש חוסר-יציבות, בלבול, ואף דיכאון. מעברים אלו כוללים נישואים, בעיות פוריות, לידה, גירושים, גיל הבלות, קריירה חדשה, אבטלה או יציאה לגמלאות. לחץ הנובע מנסיבות כגון מחלה, קשיים כלכליים או בעיות בזוגיות יכול גם כן להשפיע באופן משמעותי על המיניות של אדם או של זוג.


אירועי התעללות מינית בעבר

התעללות מינית יכולה ליצור תחושות מתמשכות של פחד וחוסר אונים, המשפיעות באופן ממשי על מיניותו של האדם, ועל יכולתו לבסס אמון ואינטימיות. השפעות ארוכות-טווח שכאלה יכולות להיות דיכאון, חרדה, בעיות בדימוי-גוף, או תחושות של בושה ואשמה, אשר כולם עשויים להוביל להימנעות או חוסר עניין במין. במהלך מגע מיני, ייתכן וייחוו תחושות של כעס, מחשבות חודרניות, קהות רגשית או פיזית, חוסר עוררות מינית, אשמה ואף גועל. תגובות כאלו עשויות להוביל לתסכול ובלבול של שני בני הזוג אשר יתקשו לדעת איך להתמודד עם בעיה ששורשיה בעבר הרחוק.


בעיות בזוגיות והשפעותיהן על מיניות

חיי המין של זוג נוטים לשקף את המצב הרגשי של מערכת יחסיהם. רגשות אשר נחווים על-ידי אחד מבני הזוג או שניהם – חוסר אמון, קנאה, כעס – ישפיעו על הדינמיקה המינית. לדוגמא, דיכאון של אחד מבני הזוג יכול להיות בעל השפעה הרסנית על רמת החשק המיני של שני בני הזוג. חרדת ביצוע של גבר עשויה לגרום לריחוק רגשי ולהוביל למצב שה"נבואה מגשימה את עצמה", והוא אינו מצליח לתפקד. פחד מפני דחייה יכול ליצור צורך נואש לרצות, מה שעשוי לגרום לדעיכת התשוקה של בן הזוג השני. לעיתים, מבוכה או נסיונות להגן על רגשות בן הזוג השני מסרבלים את התקשורת, ומביאים להחרפת והנצחת הבעיות.


סגנון חיים לא-בריא ומיניות

התגובה המינית תלויה בין היתר בבריאות הכללית שלנו. גורמים כגון אלכוהול, עישון, התמכרות (לאינטרנט, סמים, הימורים וכו'), לחץ רב ועודף משקל יכולים לתרום לבעיות בתפקוד המיני. כך לדוגמא, בעיות זקפה לעיתים רבות נגרמות על-ידי השמנת-יתר, עישון או יתר לחץ-דם. סגנון חיים לא-בריא עשוי להוביל במקרים רבים לבעיות רפואיות, ואלו משפיעות על התפקוד המיני.


בעיות בתפקוד המיני כתוצאה ממצבים רפואיים וטיפול תרופתי

בעיות רפואיות כגון מחלות לב, סכרת, דום נשימה בשינה (אפניאה), בעיות בפרוסטטה או באגן ונזק עצבי, יכולים כולם להוביל לבעיות בתפקוד המיני. מצבים רפואיים אשר גורמים לכאב ועייפות כרוניים, או משפיעים על האיזון ההורמונלי, עשויים לשפיע על החשק והתפקוד המיני. הן מחלות כרוניות והן מחלות אקוטיות יכולות להוביל לחרדה, דיכאון, או בעיות בדימוי-הגוף, אשר כולם ישפיעו על מיניות האדם. יתרה מכך, טיפול תרופתי כגון סטרואידים, נוגדי-דיכאון, תרופות ליתר לחץ-דם, אנטיהיסטמינים, תרופות הרגעה, נוגדי-פרכוסים וגלולות למניעת הריון, יכולים לגרום לתופעות לוואי מיניות בלתי-רצויות. כאשר בני הזוג מגיבים לתופעת-לוואי מינית בכעס או תסכול, הדבר יכול להחריף ולהנציח את הבעיה. התוצאה היא, שמה שהחל כבעיה פיסיולוגית בלבד, התרחב לבעיה בעלת מימדים רגשיים בזוגיות.


השפעות ההזדקנות על מיניות

ככל שאנו מתבגרים, גופנו מגיב באופן איטי יותר ופחות עוצמתי, אך אין משמעות הדבר סיומם של חיי מין מספקים. אלו המצפים לתפקד כפי שתפקדו בצעירותם עשויים לחוות אכזבה וחרדה. ואולם, רבים מגלים צדדים של מין ואינטימיות אשר אותם לא יכלו להעריך בשנים עברו. זוגות אשר מסתגלים ומתקשרים יחוו מעבר חלק יותר לשנותיהם המתקדמות. ישנה דעה רווחת, כי השנים שחולפות מביאות שעמום וחוסר עניין במין, אך היא מוטעית: זוגות אשר שומרים על תחושת חיוניות וספונטניות בזוגיותם לעיתים נדירות חווים בעיה זו.


ייעוץ מיני בצפון הארץ ובאזור חיפה

הינן נפוצות למדי ומונות ביניהן  חוסר חשק, בעיות זקפה, חוסר עוררות מינית או קושי בהגעה לאורגזמה, שפיכה מוקדמת, וגיניסמוס, כאב במהלך קיום יחסי מין או התמכרות למין. למרבה המזל, בעיות אלה ניתנות לטיפול באמצעות יעוץ מיני.