חרדה והסימפטומים
לרוב אנו תופסים חרדה באופן שלילי אך למעשה מדובר באמצעי חיוני להתמודדות עם קשיי החיים. החרדה מסייעת לנו לצפות ולהימנע מאיומים, מכינה אותנו להתמודדות עם אירועים קשים או מאתגרים, ונותנת לנו מוטיבציה לפעול על מנת לממש את יעדינו. כשאנו מתחילים דרך חדשה או חווים מעברים בחיינו, החרדה מלווה אותנו ומגוננת עלינו. בזמן הנכון ובמידה הנכונה, החרדה היא נכס בעל-ערך.
עם זאת, כאשר החרדה מופרזת, יכולה להיות לכך השפעה הרסנית על חיינו, החל מהפרעות יומיות כגון מתח, כאבי ראש, הפרעות בתפקוד המיני וקשיי שינה, וכלה בהפרעות חרדה כגון התקפי פאניקה, חרדה חברתית או פוביות. בטווח הארוך, החרדה יכולה לפגוע בתפקוד היום-יומי ובמערכות יחסים, ולהגביל אותנו ממימוש הפוטנציאל הקיים בנו.
התמודדות עם חרדה
משנותינו הראשונות, כולנו מפתחים דרכים להתמודדות עם החרדה. הן יכולות לכלול הומור, הכחשה, הדחקה, אינטלקטואליזציה, פנטזיה, הימנעותאו שליטה יתרה בעצמנו ובסביבה. כאשר דרכי התמודדות אינן מספקות, תחושות מציפות של חרדה יכולות להותיר אותנו בהרגשה של חוסר אונים ושיתוק. מאידך, התגוננות יתרה נגד החרדה יכולה בעצמה להוות בעיה. לדוגמא, אדם הסובל מחרדה חברתית עלול לפתח "שריון רגשי" המגן עליו מפני החרדה, אך בסופו של דבר מבודד אותו ומונע ממנו מפגש עם חוויות חדשות וצמיחה.
המעגל הקוגניטיבי-התנהגותי של חרדה
רגשות עוצמתיים מכל סוג, בין אם כעס, עצב או אפילו אהבה, מעוותים את חשיבתנו. אכן, מחשבות חרדתיות נוטות להיות מוגזמות, ויכולות לגרום למהמורות קטנות ביותר להיראות כקטסטרופות ענק. מאחורי רבותמהמחשבות החרדתיות, עומדת אמונה כלשהי לגבי עצמנו, הזולת או העולם. כך לדוגמא, מאחורי המחשבה: "אם אפסיק לדאוג, משהו רע יקרה" ייתכן ומסתתרת אמונה ש"העולם הוא מקום מסוכן, ועל כן עלי לשמור על שליטה"; מאחורי המחשבה "אם אתעמת איתו, הוא יעזוב אותי" ייתכן ושוכנת האמונה כי "כעס הוא מסוכן ועלול להרוס את מערכת היחסים". האמונות הללו משקפות את עולמנו הבלתי-מודע ומלבות את מחשבותינו ואת הדיאלוג הפנימי שלנו. כאשר אנו מאתרים את מקור המחשבה החרדתית, ניתן לזהות את האמונה העומדת מאחוריה, ולשאול את עצמנו האם מחשבה זו היא מציאותית, סתגלנית ותורמת לנו.
עם מחשבות חרדתיות באות גם תחושות של חרדה. אדם שמעולם לא חוה התקף פאניקה אינו יכול לדמיין את תחושות האימה, הבושה וחוסר האונים המלוות אותו, או את הפחד שמדובר בהתקף לב או באיבוד הדעת. מאחר והחרדה יכולה להיות כה מעיקה, פעמים רבות, באופן מודע או בלתי-מודע, אנו מנסים להתכחש לה, להדחיק או להימנע ממנה, מה שבאופן פרדוקסלי גורם לה להתעצם. האיום גדל עם כל מפגש, ואנו מרגישים חלשים יותר וחסרי-אונים. פעמים אחרות ייתכן ונילחם נגד החרדה, בניסיון להביס אותה. אך לתגובות ההלחם-או-ברח הללו ישנו דבר אחד במשותף: שתיהן מבוססות על תפיסת החרדה כיריב.
טיפול בחרדה, חרדה חברתית, ובהתקפי חרדה באזור חיפה והצפון
טיפול יעיל בחרדה מיישם גישה הנוגדת את האינטואיציה והמכירה בחרדה כחלק בלתי-נפרד מעצמנו. כאשר אנו מרשים לעצמנו לחוות את החרדה שלנו וללמוד להכיל את התחושות הפיזיות והרגשיות המלוות אותה, משך הזמן עוצמתה תצטמצם, ותוך כך אנו נתחזק וביטחוננו יגבר. כאשר הטיפול מביא את החרדה לדרגות נמוכות יותר, נוכל לזהות היכן אנו פגיעים או "תקועים" בחיינו, והיכן יש לנו פוטנציאל לצמוח. מכאן, שמטרתנו לא צריכה להיות איון החרדה, אם כי למידה כיצד לחיות איתה וכיצד לאפשר לה לשמש לנו למורה ולעזר.